Voorjaarslezing Drunense Deining | bibliotheek

www.bibliotheekheusden.nl

“Aankomende zaterdag zou gepensioneerd Boswachter Frans Kapteijns een voorjaarslezing geven tijdens de Drunense Deining. Helaas heeft hij zich moeten afmelden in verband met familieomstandigheden. Gelukkig hebben we een waardige vervanger kunnen vinden.

Op zaterdag 7 april is de uit Herpt komende Janneke Bazelmans te gast in de Bibliotheek Drunen. Zij schreef de ecothriller Verkapt. In Verkapt wordt de lezer meegenomen naar een oerwouddorp in het hart van Borneo.

Een dorp waar over tien dagen drie orang-oetans worden vrijgelaten in een beschermd stuk oerwoud. Na een jarenlang verblijf in een orang-oetan opvangcentrum waar zij les kregen in voedsel zoeken, nesten bouwen en andere noodzakelijke vaardigheden om in het wild te kunnen overleven. Deze orang-oetans woonden daar omdat hun leefomgeving – het oerwoud – is gekapt. Voor de aanleg van palmolieplantages.

Bazelmans komt ons vertellen over de palmolieproblematiek, over haar onderzoek en verblijf bij de lokale Dayakbevolking in het hart van Borneo. Zij verwerkte haar bevindingen in de Ecothriller Verkapt.

Het verhaal speelt zich af in oerwoud waar de Nederlandse studente Nora de kans krijgt stage te lopen bij een palmoliebedrijf. Al snel raakt zij betrokken in de strijd tussen de palmolie-industrie, inheemse stammen en orang-oetans. Verkapt is fictie gebaseerd op de rauwe randen van de werkelijkheid.

Janneke Bazelmans (1974) is milieujurist, onderzoeker en auteur. Zij studeert rechten in Amsterdam en werkt achtereenvolgens bij het openbaar ministerie op de afdeling milieuzaken, als milieuadvocaat en docent-onderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam.”