Recensie Sophia Magazine

Mooie recensie in Sophia Magazine door recensent Ans Stier.

Samenvatting Verkapt

Nora van Severingen is student en krijgt de kans om stage te lopen in Borneo bij het palmoliebedrijf P.T. Palmoil. Dit bedrijf draagt uit dat het verantwoord onderneemt. Deze onderneming produceert biologische palmolie en betrekt de bevolking in de uitbreidingsplannen voor een hele grote plantage. Ook wil het bedrijf een school oprichten voor de kinderen van de plantagemedewerkers, de Dayakabevolking. Deze bevolking staat bekend als de koppensnellers in de jungle. De waarheid blijkt echter verkapt.

Nora’s stage opdracht is om mee te helpen de school te realiseren. Om haar scriptie goed te kunnen onderbouwen gaat ze onderzoek doen naar P.T. Palmoil en wat er zoal komt kijken aan vergunningen en regelgeving. Bij dit onderzoek komt ze tot verontrustende ontdekkingen. De lokale bevolking blijkt verdeeld. De ene helft is voor het uitbreiden van de plantage, de andere helft is tegen. Grote stukken regenwoud worden gekapt. Hoe meer Nora te weten komt hoe groter het gevaar waar ze in terecht komt.

Leeservaring

De niet te lange zinnen, de relatief korte hoofdstukken en de vlotte schrijfstijl maken dat het boek prettig en vlot weg leest. Het boek is een eco-thriller. Omdat het een actueel onderwerp betreft, zet je naast het leesplezier ook aan tot nadenken over de gevolgen van menselijk handelen voor het regenwoud. 

Deze thriller is gebaseerd op waar gebeurde dingen. Hierdoor is het een heel realistisch verhaal. De titel van het boek Verkapt past uitstekend bij het verhaal. Omdat de  jungle wordt gekapt en waarheid achter P.T. Palmoil is verkapt is, is het een perfect gekozen titel voor dit boek.

Je krijgt een goed beeld van de personages. Het karakter van de hoofdpersonen is goed uitgewerkt. De drijfveren die de personen tot handelen zetten zijn heel reëel.

Ook krijg je een mooi beeld van het regenwoud en haar dierlijke en menselijke bewoners. De gevolgen van menselijk ingrijpen in de natuur worden erg duidelijk in het verhaal.

Conclusie

Een heel realistische thriller. Mooi uitgewerkt. Een maatschappelijk probleem wordt aan de kaak gesteld. Een mooi onderwerp voor een goed boek. Een prachtig debuut. Een echte aanrader!

Aantal sterren op de schaal van een tot vijf; vijf sterren, zeker verdient!

Link naar recensie