Recensie Connies Boekenblog

Uit de recensie: “Terra staat symbool voor alle apen in het regenwoud die door bulldozers en branden hun leefgebied verliezen en vaak gewond raken.”

En TERRA bestaat echt! Ze leeft in een opvangcentrum op West-Kalimantan en je kan haar helpen zodat ze ooit echt terug naar huis kan: het regenwoud van Borneo.

Voor meer info:
https://www.orangutanrescue.nl/orang-oetans/terra/

LINK NAAR RECENSIE

Verkapt is het debuut van Janneke Bazelmans. Zij is milieu jurist en auteur en combineert een juridische adviespraktijk met onderzoek en publicaties. Voor de ecothriller Verkapt heeft ze uitgebreid onderzoek gedaan, reisde door Indonesië en logeerde bij de Dayaks in West – Kalimantan (Indonesisch Borneo).

Verkapt is fictief maar gebaseerd op de werkelijkheid. Veel van de gebeurtenissen in het boek zijn waar gebeurd.

In haar nawoord schrijft Janneke Bazelmans:
Ik hoop dat het me gelukt is je mee op reis te nemen naar de binnenlanden van Borneo. Dat je ziet dat ontbossing geen ver van onze bedshow is, maar dat het hier is, in onze supermarkt, op ons bord.

Het is Janneke Bazelmans absoluut gelukt om me de sfeer, de omgeving, de manier van leven en de natuur van Borneo te laten voelen en beleven. Zonder dat er te veel informatie tegelijk gegeven wordt of het op een reisgids gaat lijken, had ik aan het einde van het boek het idee dat ik samen met hoofdpersoon Nora een indrukwekkende reis had gemaakt. Een reis waardoor ik het land en de bevolking beter leerde kennen. Zowel de adembenemende schoonheid van het oerwoud als de dodelijke en gevaarlijke kant. Ook de inlandse bevolking wordt met zorg uitgewerkt en goed neergezet zodat er bij mij een beeld ontstond van de ingewikkelde en moeilijke situatie waarin zij verkeren.

Dat we ook in Nederland veel met de palmolie industrie te maken hebben kun je na het lezen van dit boek niet meer omheen. Het is ongelofelijk in hoeveel producten palmolie gebruikt zijn en welke financiële belangen hierbij spelen. Belangen die zo groot zijn dat alles en iedereen die daar een bedreiging voor vormt in gevaar is. Hoe ver dat gaat en hoe hoog de kosten voor de natuur, dieren en de bevolking is wordt pijnlijk duidelijk in het boek.

Het is dan ook zeker een aanrader voor iedereen die hierin geïnteresseerd is. Voor lezers die meer achtergrondinformatie willen heeft de auteur een website gemaakt: www.thrillerverkapt.nl. Hierop staan o.a. de rapporten en boeken die ze heeft geraadpleegd.

Ook voor wie een vlot lezend en goed opgebouwde thriller wil lezen is dit boek een aanrader. Vanuit meerdere perspectieven zie je hoe het er bij de palmolie industrie aan toe gaat en wat dit met mensen doet. Zoals de idealistische Nora die langzaam haar ideeën gaat bijstellen en voor moeilijke keuzes komt te staan. Keuzes die haar zelfs in levensgevaar brengen waarvan je als lezer niet weet of dit goed af gaat lopen. Maar ook de kant van de inlandse bevolking, de leidinggevende van het palmolie bedrijf en van een Nederlands bedrijf dat palmolie afneemt wordt goed uitgelicht. En er is een rol voor een bijzondere aap Terra, die echt bestaat en leeft in een opvangcentrum (een deel van de opbrengst van het boek gaat naar dat opvangcentrum). Terra staat symbool voor alle apen in het regenwoud die door bulldozers en branden hun leefgebied verliezen en vaak gewond raken.

Het boek begint met een spannende vooruitblik op twee belangrijke gebeurtenissen die je aandacht direct vastpakken. En die aangeven dat Nora nare en levensbedreigende gebeurtenissen te wachten staat.

Tijdens het lezen was ik vooral geïnteresseerd in alles wat verteld werd en ook in Nora. De spanning kon ik in het begin nog niet zo voelen ondanks de dreigingen waarover ik las. Maar in het tweede deel van het boek was de spanning echter tot in mijn tenen te voelen.

Nora is een interessante jonge vrouw, met een gecompliceerd verleden en grote passie voor de natuur. Wat haar beweegt en waarom ze bepaalde besluiten neemt kon ik prima uit de context halen en was ook geloofwaardig. Toch miste ik hier iets in het verhaal. Ik leerde Nora als persoon nog te weinig kennen. Er gebeurt zoveel met haar in het boek: ze is alleen op een spannende stage, ze raakt betrokken bij de tegenstanders van het palmolie bedrijf, ze wordt bedreigd en moet ontzettend moeilijke keuzes maken. Hierin had ik meer haar innerlijke stem, haar gedachtes, gevoelens, twijfels en emoties willen zien. Dat had het boek wat mij betreft nog sterker gemaakt.