Palmolie alternatieven

De volgende duurzame palmolie alternatieven zijn er:

De suikerpalm heeft een aantal unieke eigenschappen die hem de kampioen van het bos maken. Een aantal jaren nadat de boom is geplant kan er dagelijks sap uit afgetapt worden door een dun plakje van een tak af te snijden. Dit sap komt in grote hoeveelheden uit de boom (volwassen bomen produceren meestal 20-30 liter per dag, enkele zelfs meer dan 50) en bevat een suikerconcentratie van ongeveer 11%. Dit tappen schaadt de boom niet.

De boom zet  zonlicht, regenwater en CO2 om in suikersap, dat via bepaalde technieken tot vele verschillende producten kan worden verwerkt zoals: vetten, bio-ethanol, palmsuiker, maar ook bio plastics. In totaal levert de boom wel 60 verschillende producten naast biobrandstof en suiker, waaronder oersterke vezels die voor dakbedekking worden gebruikt, medicijnen en een goede kwaliteit hout (na zijn levenscyclus).

Voordelen:

  • De hoeveelheid energie die de suikerpalm produceert verslaat alle andere gewassen. De suikerpalm levert hij 3 maal meer energie dan suikerriet en 4 keer zoveel vetten dan palmolie;
  • De suikerpalm onttrekt per saldo geen voedingsstoffen aan de grond, en om de energie te verkrijgen hoeven geen vruchten of stengels te worden gekapt en geoogst;
  • De suikerpalm groeit op allerlei arme bodemsoorten en tegen steile hellingen die niet als landbouwgrond gebruikt kunnen worden;
  • De suikerpalm vormt door zijn diepe wortelsysteem een excellente bescherming tegen erosie en is brand- en overstromingsbestendig;
  • De suikerpalm groeit in een divers bos en draagt hij bij aan planten- en dierenrijkdom.

Vele banen voor groene boeren

Het oogsten van het waardevolle sap van de boom is een handmatig proces dat zorgt voor veel lokale banen voor kleine boeren. Een boer onderhoudt ongeveer 6 bomen. Het inkomen van deze palmtappers is veel hoger dan dat van ‘gewone’ kleine boeren en ze produceren geheel groene en CO2 positieve producten.

Vakbond
Masarang heeft een vakbond van de boeren opgericht waar ze hun eigen democratische verkiezingen voor bepaalde posities houden. Als de boeren welvarender zijn en beter georganiseerd is men minder geneigd het corrupte systeem in stand te houden of illegaal het regenwoud te kappen. Ook hoeven de mensen niet in vervuilende industrieën zoals goud- en kolenmijnen te werken of op de palmolieplantages.

De Village Hub

Om de activiteit van suikersapverwerking verder uit te breiden bouwt Masarang kleine mobiele fabriekjes die het suikersap kunnen verwerken. Deze zogenaamde ‘village hubs’ kunnen door een helikopter in het bos worden neergelaten.

Filmmateriaal

Bekijk de film over de Suikerpalmfabriek van Raymond Hartman

Meer informatie over suikerpalm als palmolievervanger: www.masarang.nl

Stichting Masarang

Natuurbescherming door samenwerking met en versterking van de lokale bevolking

Dat is de missie van Masarang, een stichting in Indonesië die in 2001 opgericht door  Ir. Willie Smits. Masarang werkt aan oplossingen voor de meest prangende wereldproblemen van onze tijd: ontbossing, verlies van biodiversiteit, klimaatverandering, armoede en onderontwikkeling.

In het tropisch regenwoud groeit de Tengkawangboom die zaden produceert die een hoogwaardige olie bevatten. In de fabriek wordt de olie uit de zaden geperst. Tengkawangolie is een uitstekende palmolie-vervanger.

Tengkawang vet (ook bekend als illipeboter) heeft veel voordelen voor de gezondheid. Het is vooral bekend om zijn langdurige hydratatie en huid verzachtende eigenschappen, waardoor de flexibiliteit en elasticiteit van de huid herstelt en veroudering van de huid en de ontwikkeling van rimpels voorkomt. Het vet wordt ook gebruikt om zweren, mondzweren en droog en beschadigd haar te genezen en beschermt tegen UV-A en UV-B straling. Daarom wordt het gevonden in producten ter bescherming tegen de zon en het verlicht zonnebrand.

De samenstelling van illipeboter is vergelijkbaar met cacaoboter, maar het heeft net een iets hoger smeltpunt. Het smelt ook in contact met de huid, waardoor het geschikt is voor gebruik in zeep, body balsems, crèmes, lotions, gezichtsmaskers, make-up, crèmespoeling, zonnebrandmiddelen, lipsticks en andere soortgelijke toepassingen waar een hoger smeltpunt gewenst is.

Meer informatie over Tengkawang als palmolievervanger: www.masarang.nl

Filmmateriaal
Bekijk de film over de Tengakwangfabriek van Raymond Hartman en Daniel Nijenhuis.

In diverse landen wordt algenolie ontwikkeld als palmolievervanger, zoals bij AlgaePARC, een onderzoekscentrum van de Universiteit Wageningen. Een aantal bedrijven experimenteert al met algen als alternatief voor palmolie. De opbrengst van algenolie is veel hoger dan die van palmolie.

Bovendien concurreren algen niet met landbouwgrond of regenwoud en kunnen ze zelfs in sommige woestijnen en in krukdroge gebieden in het Middellands Zeegebied groeien. Algen zijn mega-recyclers die groeien op CO2 (bijvoorbeeld uit rookgas, afvalwater of mest). Ze zetten afval om in grondstoffen met schoon, gezuiverd water als bonus.

Meer informatie over algenolie als palmolievervanger: http://www.wur.nl/en/Expertise-Services/Facilities/AlgaePARC.htm