Lezing: ’t recht & legale maar gezondheidsbedreigende goederen, Universiteit Utrecht

Vrijdag 18 mei gaf ik een lezing over de Rechtszaken Gezonde Lucht (waaraan ik werk bij Milieudefensie). Milieudefensie vs de Staat.  Conferentie werd georganiseerd door het Utrecht Centre for Accountability and Liability Law, Universiteit Utrecht.

Interessante conferentie over hoe het recht kan bijdragen in de strijd tegen legale, maar potentieel gezondheidsbedreigende goederen en diensten zoals:
suiker, tabak, zonnebrandcrème, gerecycled karton, kunstgras, mobiele telefonie, computer games en internet. Maar ook obesitas, verslaving, vroegtijdig overlijden door uitdroging of luchtverontreiniging en andere bedreigingen.

Het UCALL Congres 2018 beoogt op multidimensionele wijze een bijdrage te leveren aan oplossingen voor deze problemen. Wat zou de rol van het civiele aansprakelijkheidsrecht, het bestuursrecht, het strafrecht, Europees recht en internationaal recht moeten zijn? Hoe kunnen deze vakgebieden elkaar versterken? Wat leren externe inzichten, bijvoorbeeld uit de rechtseconomie, rechtsfilosofie en psychologie ons? En wat zou de rol van de wetgever, de toezichthouders en de rechter moeten zijn?